Nominaties designprijs blinken uit in eenvoud

Vier ontwerpers zijn genomineerd voor hun vernieuwende stoelontwerp. Tiddo de Ruiter met ‘lage leren stoel’. Maartje Nuy en Joost van Noort met hun kartonnen vouwstoel, de ‘Vouwwow’, en Carolien Laro met ‘Verend hout’.
Een innoverende stoel toevoegen aan de ontelbare stoelen die er al op de wereld bestaan lijkt bijna een onmogelijke opgave. Toch hebben 39 ontwerpers weer een poging gedaan een vernieuwend stoelontwerp te maken voor de jaarlijkse Mart Stam Thonetprijs.

Vouwstoel
Drie ontwerpers werden gisteren genomineerd voor hun vernieuwende stoelontwerp. Tiddo de Ruiter met ‘Lage leren stoel’. Maartje Nuy en Joost van Noort met hun kartonnen vouwstoel, de ‘Vouwwow’, en Carolien Laro met ‘Verend hout’. Strikt gezien geen stoel maar kruk, maar dat mag ook.
De twee stoelen en de ene kruk hebben gemeen dat ze uitblinken in eenvoud en gemaakt zijn van natuurlijke materialen, geen snippertje kunststof te bekennen. Het zijn typische vertegenwoodigers van de nieuwe soberheid die de interieurwereld aan het veroveren is. Kunststof meubels in knallende kleuren ruimen het veld en maken plaats voor bescheiden ogende meubels van hout en andere natuurlijke materialen.

Verend hout
De vernieuwing zit hem in het vernuft. ‘Verend hout’, de houten kruk van Carolien Laro heeft een verend houten zitvlak, een kussen van hout. De ontwerpster nam de bekende uitvouwbare feestslinger als uitgangspunt. Door verschillende manieren van uitfrezen en inzagen ontdekte ze dat ze een blok hout in verschillende richtingen kon laten doorbuigen.

Honingraatkarton
De ‘Vouwwow’, de kartonnen vouwstoel van Maartje Nuy en Joost van Noort bestaat uit een stuk honingraatkarton, dat opgevouwen te dragen is als een compact en lichtgewicht pakket. Via een aantal simpele handelingen laat het pakket zich vouwen tot een comfortabele stoel. Na gebruik is het ontwerp weer op te vouwen.

Convervator stedelijk
De lage leren stoel van Tiddo de Ruiters is een comfortabele, lichte, gemakkelijk hanteerbare stoel. Hij koos voor een eenvoudig eikenhouten frame met een op het frame gelijmde leren zitting en rugleuning.
De jury van de Thonet Mart Stamprijs 2009 wordt gevormd door Odette Ex (architect van Ex Interiors), ontwerper Stefan Schöning, conservator van het Stedelijk Museum Amsterdam Ingeborg de Roode en Harm Tilman (de Architect, secretaris jury).
De winnaar wordt bekend gemaakt op 26 november 2009 tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Schiecentrale te Rotterdam.

Door Emilie Escher

EXPOSITIES

NOMINATIES EN PRIJZEN

SPRING WOOD IN DE MEDIA