Spring Wood naar Salone del Mobile Milano.
Masterly, The Dutch in Milano 2016

Op uitnodiging van het Hout- en Meubileringscollege (HMC)  heb ik een deel van mijn Spring Wood collectie mogen presenteren op de Salone del Mobile Milano.

Samen met 12 andere (oud)studenten van het HMC.

Dit startte met de voorbereidingen voor de beurs. Het ontwerpen van de stand, maken van visitekaartjes en flyers, regelen van overnachtingen en een vlucht, verzamelen van de meubels etc.

Zo stonden wij op zondagmorgen vroeg op Schiphol om te vertrekken naar Milaan. De meubels en de stand waren met de vrachtwagen al naar Milaan vervoerd.

Het was een prachtige dag met een heldere hemel. Ik had een plekje bij het raam en een uitstekend uitzicht over land en besneeuwde bergtoppen.

Aan het eind van de morgen arriveerde wij in Milaan waar de temperatuur boven de 20 graden was uitgestegen.

De koffers brachten wij naar ons slaapverblijf voor de komende week. Daarna zouden wij bij het Pallazzo samen komen om de stand op te gaan bouwen.
Een schitterende locatie, die pas helemaal gerenoveerd was en na 8 jaar weer voor het publiek voor het eerst open ging.

Via de brede majestueuze trappen droegen wij de stand onderdelen naar de eerste verdieping. Waar vervolgens de rest van het team ze weer assembleerde.
Nadat de hele stand was opgetuigd, kon de elektra worden aangesloten en de meubels worden uitgepakt.

Na een eerste drukke, lange dag belande wij ‘s avonds in een  heerlijk Italiaanse restaurant.

Maandagmorgen konden wij beginnen met het inrichten van de stand. Het was even zoeken naar een juiste indeling waar iedereen tevreden mee was.

Ook de ruimtes van de ruim 100 andere Nederlandse ontwerpers, die er stonden, waren bijna gereed. De binnenplaats van het Pallazo werd ondertussen langzaam gevuld met 15.000 gekleurde tulpen.

Alles was ingericht. Wij konden ons gereed maken voor de eerste genodigden, die ’s middags langs zouden komen.

De volgende dag zou de locatie open gaan voor het grote publiek.

Er kwamen veel geïnteresseerde langs. De grootste kranten uit Italië noemde het zelfs de nummer 1 locatie van de beurs.
In de loop van de week was dit ook goed te merken. Er stond continu een lange rij voor de ingang van ruim 20 meter .

Dit zorgde ervoor dat de stand dan ook druk werd bezocht. Wij kregen veel positieve reacties op de gehele stand en de diversiteit aan meubels.

Het HMC had ervoor gezorgd dat er een gemêleerd aantal producten stonden, zodat er een duidelijk en breed beeld van de opleiding te zien was.
Zo stonden er diverse meubels, ambachtelijk en industrieel vervaardigd, verlichting, een boot, stoffeerwerk, schoenen en tassen.

Ook Spring Wood kreeg veel aandacht. Met de vraag: Ben je geïnteresseerd waren in een speciale zitervaring? En een proefzitting trok ik de aandacht.

Veel bezoekers geloofde in eerste instantie niet dat puur de verende eigenschappen van het hout het mogelijk maken dat de zitting door veerde. Ze waren dan ook positief verrast. Dit leverde vele leuke reacties en interessante gesprekken op.

Omdat wij met een grote groep op de stand stonden hadden wij de luxe elkaar te kunnen afwisselen en andere locaties van de beurs te bezoeken.

Een bezoek aan onder andere Lambrate en Tortona stonden op mijn lijstje.

Op Lambrate staan veel jonge ontwerpers en studenten van diverse kunstopleidingen.
Ideaal om nieuwe inspiratie op te doen.

In Tortona staan daar tegenover veel gerenommeerde bedrijven, die hun nieuwste designs laten zien. Een van de hoogtepunten was daarbij toch wel de stand van Marcel Wanders.

Inmiddels naderde het einde van een gezellige en inspirerende week.

Zondagmiddag werden de 15.000 tulpen op de binnenplaatst van het Pallazo opgehaald door de Milanezen uit de buurt. Nadat de laatste bezoekers ’s avonds waren vertrokken, waren binnen 2 uur alle meubels ingepakt en de stand opgeruimd.

Voordat wij maandagavond het vliegtuig naar Amsterdam zouden pakken hadden wij nog een lekkere vrije dag in Milaan. Onder een Milaans lentezonnetje hebben we lekker gepicknickt in het park en nagenoten van de afgelopen week.

Ik ben het HMC dankbaar dat zij mij de kans hebben gegeven deel te hebben mogen nemen aan deze week. Ik had het niet willen missen!

EXPOSITIES

NOMINATIES EN PRIJZEN

SPRING WOOD IN DE MEDIA