15 Degrees

Materiaal: 9 mm berkenmultiplex
Afmetingen: 380 x 380 x 750

De stoel, 15 degrees, is ontwikkeld met het uitgangspunt een degelijke, lichtgewicht stoel van hout te creĆ«ren. Ook moet het produceren in een serie mogelijk zijn.
Tijdens de ontwikkeling is gekeken om met zo weinig en dun mogelijk materiaal een stabiele constructie te maken. Hieruit is een constructie ontstaan waarin driehoeken aan het geheel stabiliteit en sterkte geven. Het ontwerp bestaat uit onderdelen die te produceren zijn met behulp van de CNC.

Bovenaanzicht 15 degrees

Het gebruik van driehoeken in het ontwerp maakt het mogelijk een stabiele stoel uit 9 mm dik multiplex te vervaardigen. De driehoeken zijn terug te zien in de vouw van de poten en boven elkaar gekruiste regels. Traditionele verbindingen in de hoekpunten van de stoel zijn daardoor overbodig. Tevens is dit gunstig voor het gewicht van de stoel. De totale stoel, inclusief zitting, weegt niet meer dan 2,9 kg.

CNC plaatindeling

Van het ontwerp zijn de onderdelen dusdanig samengevoegd en vormgegeven dat, naast een verrassend beeld van twee in elkaar gedraaide stoeldelen, ze met de CNC te frezen zijn. De schuine hoek van de poten kunnen met een standaard 15 graden puntfrees worden gefreesd. De kant-en-klare onderdelen maken de stoel snel te assembleren met lijm en 3 mm deuvels.

Detail verbinding poot

Doordat de onderdelen als een molenwiek zijn samengevoegd, komen de stijlen, waaraan de rugleuning bevestigd is, niet evenwijdig aan elkaar omhoog.

De bevestiging van de rugleuning:
De ene helft van de rugleuning is evenwijdig aan de bovenste regel van de zitting gehouden, de andere helft evenwijdig aan de onderste regel. Bijkomend gunstig gevolg is dat de leuning in een hoek van 90 graden op de stijlen aansluit, wat bij het produceren makkelijker is. In samenhang met gekruiste regels versterkt de rugleuning het beeld van twee stoeldelen.

Het lijkt alsof de stoel uit 2 in elkaar gedraaide stoeldelen bestaat

Het onderzoek heeft geleid tot een verrassend ontwerp. Er is een dynamisch beeld ontstaan waarbij het lijkt alsof er twee stoeldelen in elkaar zijn gedraaid.
De schijnbaar ingewikkelde vlechting van machinaal reproduceerbare onderdelen geven de stoel een uniek karakter.

ZITMEUBILAIR