Restless legs
Spring Wood – verend hout

Materiaal: essen
Afmetingen: ca. 360 x 360 x 450 mm
Prijs: op aanvraag

Restless legs ingeduwd

Tijdens het zitten zakt Restless legs door zijn poten en neem de zitting een dubbele kromming aan. De diepte en breedte van de zaagsneden bepalen de mate van doorvering. Zodra de zitting wordt ontlast neemt hij zijn oude vorm weer aan.

 De zitting en de poten zijn vervaardigd uit essenhout. Dit is een taaie en flexibele houtsoort. Daarom is deze houtsoort bij uitstek geschikt voor de vervaardiging van Spring Wood zittingen.

Detail poot

Elke zitting wordt vervaardigd uit delen 1 boomstam. Dit zorgt ervoor dat elke zitting zijn eigen unieke tekening krijgt.

Bovenzijde zitting is vervaardigd uit delen van één stam.


 Spring Wood in Milaan

Salone del Mobile 2016: Dutch in Milan, Masterly


Ontwikkeling van Spring Wood

Experimenteren met het traditionele inzagen van hout leidde tot “Spring Wood”. Een essen-houten kussen dat verend én decoratief is.

Veer- kracht versus massief en onbuigzaam hout.

Omdat ik gefascineerd ben door hout en de eigenschappen van dit bij uitstek natuur -lijke materiaal volgde ik na de Kunstacademie in Breda het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam.

Natuurlijk kan er door stomen (Thonetmeubelen als voorbeeld) of lamineren (Finse meubels zoals van Alvar Aalto, Arne Jacobsen en vele anderen) flexibiliteit worden bereikt.

Ik wilde die weg echter niet opgaan en onbewandelde wegen begaan. Dat was mijn uitdaging!

Omdat ik vanuit mijn passie voor hout heel graag de grenzen van het materiaal wilde opzoeken bracht mij dit bij de contradictie:

– Hout in meubels en gebouwen is vaak sterk, strak, stabiel en onbuigzaam.
– Het materiaal heeft grenzen op het gebied van doorbuigen.
– In de natuur staat echter geen enkele boom stil; elke tak beweegt zelfs bij het minste of geringste zuchtje wind….
– Hout is dus altijd flexibel want anders zou geen boom kunnen overleven.

Het uitgangspunt voor het onderzoek is een feestslinger geweest. Een stapel ingesneden gekleurd papier, die door het uittrekken ervan een 3 dimensionale vorm vormt.

Zo ben ik het hout op allerlei mogelijke manieren gaan inzagen. Dit is een oude methode die wordt toegepast om het hout eenzijdig te buigen. Niets nieuws dus. Ik wilde het hout niet eenzijdig laten buigen maar verschillende kanten op. Zonder dat het zou breken uiteraard.

Dit leidde tot de volgende vragen:

·        Welke houtsoort kan ik het beste gebruiken?

·        Hoe diep maak ik de zaagsnede?

·        Op welke afstand maak ik de zaagsnede?

·        Hoe gebruik ik het hout?

·        Etc.

Zo ontstond het idee de vezel van het hout verticaal te gebruiken als bij een hakblok. Spring Wood was geboren.

Inmiddels is het product verder doorontwikkeld in verschillende verschijningsvormen. Niet alleen als kruk is Spring Wood interessant: ook als bank voor musea, (binnen)-wachtruimtes en op plaatsen waar mensen even willen zitten. En een bijzondere zit-ervaring willen beléven!

“Spring Wood” wordt nu toegepast in een serie bestaande uit:  The Original, The Paperclip, Restless Legs en The Bridge (three seater).

De ‘zitsensatie’ van alle varianten is uniek: je verwacht niet dat je op iets dat er uitziet als een hard houten ‘hakblok’ met inzagingen zo lekker zacht kunt gaan zitten. De eerste oog-indruk is dan ook volledig tegengesteld aan de zit-impressie en dat laat niet alleen een glimlach achter maar zet de bezitter (…) ook aan tot nadenken.


Exposities


Nominaties en prijzen


Spring Wood in de Media

 

COLLECTIE SPRING WOOD